market day 2

market day 2

วันพฤหัสบดีที่ 2 มิถุนายน พ.ศ. 2554

Harumi's Potato Salad


Potato salad is a regular comfort food with simple ingredients. I must admit that I often find it difficult to cook the potato just right. It is either too hard or too soft and I don’t really have time to check the potato boiling in the pot until it is well cooked but not over cooked. I notice that many restaurants even in big hotels also have the same problem with the potato texture.


สลัดมันฝรั่งเป็นอาหารธรรมดาๆทานง่ายเป็นที่ชื่นชอบของคนทั่วไป มีส่วนผสมไม่กี่อย่าง แต่ต้องยอมรับว่าทำยากตรงที่เนื้อมันฝรั่งต้องมีความพอดี ต้องไม่แข็งกรุบหรือนิ่มจนเกินไป เวลาต้มมันฝรั่งฉันไม่มีเวลามาทดสอบเนื้อมันฝรั่งว่าสุกได้ที่หรือเปล่าทำให้บางครั้งดีบางครั้งก็ไม่ลงตัว เคยไปชิมสลัดมันฝรั่งหลายที่แม้กระทั่งตามโรงแรมใหญ่ๆก็เห็นเขามีปัญหาคล้ายๆกัน




I found this quick and simple recipe by the Japanese Chef, Harumi  Kurihara and I tried cooking with her methods. I must say that it revolutionized the way I cook and eat potato salad. In this dish Harumi does not boil the potato. She soaks it for 10 minutes, and drains it well. Then she puts them in a bowl, cover the potato with paper towel and plastic wrap before heating in the microwave for 5-6 minutes.
ฉันไปเจอสูตรสลัดมันฝรั่งง่ายๆของฮารุมิ คุริฮาร่าเชฟสาวชาวญี่ปุ่นเลยมาทดลองทำดู ขอบอกว่าเป็นการปฏิวัติวิธีการทำและรับประทานสลัดมันฝรั่งของฉันเลย ฮารุมิไม่ต้มมันฝรั่งในสูตรนี้ เธอเอามันฝรั่งไปแช่น้ำ10 นาทีแล้วเทน้ำออก หลังจากนั้นก็เอาชิ้นมันฝรั่งไปใส่ในชามอ่างรองและปิดด้วยกระดาษซับความชื้นที่ใช้ในครัว จากนั้นก็ปิดด้วยฟิล์มพลาสติก นำเข้าเตาอบไมโครเวฟ อบประมาณ 5-6 นาที

The potato comes out exactly as it should be for potato salad.
มันฝรั่งจะออกมาเนื้อแน่นนุ่มกำลังดี


There are also other interesting techniques in the same dish. One is salting the cucumber, let it rest then squeeze the excess juice out making the cucumber the crunchy component in the salad. The sliced onion is also soaked in the water. I find the onion flavor mild and the texture crunchy as well.
ยังมีเทคนิคในสูตรนี้ที่น่าสนใจอีก เช่นการเอาแตงกวาญี่ปุ่นที่หั่นแล้วไปคลุกเกลือให้น้ำในตัวซึมออกมาก่อนที่จะบีบด้วยมือออกจนน้ำงวดทำให้แตงกวาไม่ชื้น แตงกวาจะเป็นส่วนหนึ่งของอาหารจานนี้ที่กรอบ หอมหัวใหญ่ก็ต้องเอาไปแช่ พอเอาไปแช่แล้วรู้สึกว่ารสชาติไม่เข้มมากและคงความกรอบเช่นกัน

It is a delicious recipe and I think everybody will agree.
See the link to the recipe here on NHK Your Japanese Kitchen archive. Here is Harumi’s official site.
สูตรสลัดมันฝรั่งจานนี้อร่อยมาก คิดว่าเพื่อนๆคงเห็นด้วยถ้าได้ลองชิมดู
ดูลิ้งนี้สำหรับสูตรจากรายการของฮารุมิในเวบไซต์เอ็นเอชเค ฮารุมิมีเวบไซต์ของตัวเองด้วยค่ะ

1 ความคิดเห็น: