market day 2

market day 2

วันเสาร์ที่ 18 ธันวาคม พ.ศ. 2553

Watercress Soup

The temperature comes down to 17 degrees Celsius today in Khao Yai- A good reason to have a bowl of warm watercress soup. I prefer to eat watercress in a soup because I find the texture of watercress too fibrous and the taste too bitter in a fresh salad.
This recipe calls for apples and potatoes. Apples help to make the soup a little sweeter and fruitier. You could use apples of any color. The green apples make the soup sweet and sour, while the red apples make the soup just sweet. Both the apples and potatoes help to give the soup a smooth and creamy texture without having to add cream.
วันนี้อุณหภูมิที่บ้านเขาใหญ่ลดลงมาถึง 17 องศา ถือเป็นโอกาสดีที่จะทานซุปวอเตอร์เครซ ฉันชอบทานวอเตอร์เครซในซุปมากกว่าในสลัดผักสดเพราะไม่ชอบรสสัมผัสที่เป็นกากใยและรสชาติขม
สูตรนี้มีแอปเปิ้ลกับมันฝรั่ง แอปเปิ้ลเป็นตัวช่วยเพิ่มความหวานและกลิ่นผลไม้ ใช้แอปเปิ้ลสีอะไรก็ได้ ถ้าเป็นแอปเปิ้ล เขียวซุปจะมีรสเปรี้ยวอมหวานและแอปเปิ้ลแดงจะให้รสหวานเท่านั้น แอปเปิ้ลกับมันฝรั่งช่วยให้น้ำซุปมีความข้นเป็นครีมละเอียดโดยไม่ต้องเพิ่มครีมให้ยุ่งยาก

Serves 4  สำหรับ 4 ท่าน
Ingredient ส่วนผสม
  • 2 table spoon of vegetable oil   น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
  • 3 sticks celery, finely diced เซลเลอรี่ 3 ก้าน หั่นละเอียด
  • 140 grams of watercress (about 2 packs), use only the leaves ผักวอเตอร์เครซ 140 กรัม (2 แพ็ค) เด็ดเอาแต่ใบ
  • 1 teaspoon salt เกลือ 1 ช้อนชา
  • Pinch of ground pepper พริกไทยนิดหน่อย
  • 3 large potatoes, peeled and chopped into cubes มันฝรั่งขนาดใหญ่ 3 ลูก ปอกเปลือกแล้วหั่นลูกเต๋า
  • 3 large green or red apples, peeled and chopped into cubes แอปเปิ้ล ปอกเปลือกแล้วหั่นลูกเต๋า
  • 1 liter of stock (I use a liter of water and a cube of vegetable or chicken stock) น้ำซุป 1 ลิตร (ฉันใช้ซุปไก่ก้อนหรือซุปเห็ดก้อนผสมน้ำ)

Method
Heat the oil in the saucepan and cook the potato until golden brown. Add celery, apples, salt and pepper over low heat. Stir occasionally until the vegetables are soft but not colored.
Add the watercress, cover well with stock and simmer for about 20 minutes
When the potatoes are soft take the saucepan off the heat and put the soup in the blender. Blend until smooth and heat for another 5 minutes over low heat. Be very careful that you do not burn the bottom as it is easy to burn a blended soup in the saucepan.
Taste and season if necessary.
Garnish with a sprig of mint or watercress.



วิธีทำ
ตั้งกระทะร้อน นำมันฝรั่งไปทอดจนผิวสีเหลืองทอง หรี่ไฟลงปานกลางแล้วใส่เซลเลอรี แอปเปิ้ล เกลือ พริกไทยคลุกเบาๆจนกว่าผักจะเริ่มนิ่มแต่ยังไม่ออกสีน้ำตาล
ใส่ใบวอเตอร์เครซ เทน้ำซุปใส่หม้อให้พอท่วมผัก ปรับไฟอ่อน ต้ม 20 นาที
เมื่อมันฝรั่งเริ่มนิ่มจนเกือบร่วน ยกหม้อลงจากเตาแล้วค่อยๆตักไปปั่นในเครื่องปั่นจนเป็นครีม แล้วนำกลับไปอุ่นบนเตา ใช้ไฟอ่อน ระวังไม่ให้ก้นหม้อไหม้เพราะซุปปั่นจะไหม้ง่าย
ปรุงรสตามชอบ
เสิร์ฟทันที แต่งหน้าด้วยใบสะระแหน่หรือใบวอเตอร์เครซ
from yesterday evening walk

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น